El terme espondilolistesis ve del llatí i significa "cos vertebral lliscat", és a dir, una vèrtebra es llisca cap endavant sobre la de baix.
Pot acompanyar-se de espondilolisis que és el trencament bilateral del pedículo que uneix l'arc posterior al cos vertebral. Aquest trencament pot ser degenerativa, traumàtica o congènita. La espondilolistesis sense espondilólisis s'origina generalment per alteracions degeneratives.
Qui ho presenta?
La espondilolistesis degenerativa es más común en las personas mayores de 50 años, y mucho más común en las personas mayores de 65 años. También es más común en las mujeres que en los hombres con una relación de 3:1.
Quins símptomes presenta?
Presenta lumbàlgia o dolor a les cames, acompanyat algunes vegades de pseudoclaudicación.
Si estan asseguts no sofreixen massa dolor perquè en aquesta posició el canal raquidi està més obert. En la posició vertical, el canal raquidi es fa més petit, la qual cosa accentua l'estenosi i el pinçament de les arrels nervioses en el canal.
Què es recomana?
Si bé existeix una àmplia gamma d'opcions de tractament no quirúrgiques (com els analgèsics, gel o de calor) que poden ajudar amb alguns dels dolors d'una espondilolistesis degenerativa. Nosaltres ens basem en quatre categories d'opcions de tractament entre les quals segons la clinica s'haurà de triar entre:
- Modificació de l'activitat: Un breu període de descans. Evitar estar dempeus o caminar durant períodes prolongats. Evitar l'exercici actiu. Evitar activitats que requereixen doblegar-se cap endarrere.
- Medicina física i rehabilitació: ajuda a reduir el dolor mitjançant la mobilització de l'articulació dolorosa de la disfunció.
- Injeccions epidurals: Si dolor intens, especialment dolor a les cames, les injeccions epidurals d'esteroides poden ser una opció de tractament raonable, ajuden a reduir el dolor i augmentar la funció del pacient en fins al 50% dels casos. Quan una injecció epidural d'esteroides funciona per a alleujar el dolor del pacient, pot aplicar-se fins a tres vegades per any.
- Cirurgia: En els casos en què el pacient sofreix dolor incapacitant. Amb la cirurgia, milloren les seves funcions i estar més actiu sense tant de dolor. La cirurgia també s'indica si el pacient està experimentant una deterioració neurològica progressiva.
Vídeo consulta en 24 h, amb traumatòlegs.
Sense llargues esperes ni desplaçaments.
Els nostres traumatòlegs resoldran al moment els seus dubtes, analitzaran les proves diagnòstiques que ens enviï i li donaran solucions al seu problema.